Astronomische navigatie met Excel


Voortbordurend op het werk van anderen maakte ik in 2020 een Excel spreadsheet dat de basisgegevens voor een langjarige digitale astronomische almanak bevat en een nautisch astronomisch bestek kan berekenen en plotten, tot een maximum van zes waarnemingen. De almanak bevat data voor de berekening van de astronomische posities van zon, maan, sterren en planeten en geeft nauwkeurige resultaten. Voor een stersbestek wordt echter de waarnemingstijd van de eerste ster ook gebruikt voor de andere waargenomen sterren. Dit is theoretisch niet juist, maar het levert slechts geheel verwaarloosbare fouten op. In de eerste twee hieronder getoonde schermen slechts de witte cellen invullen, en de rest gaat automatisch. Op deze pagina zie je de belangrijkste invoer- en resultaatschermen van de spreadsheet.

Een theoretische, niet al te lange beschrijving van astronomische navigatie staat in "A Short Guide to Celestial Navigation" van Henning Umland.


Invoerscherm en berekende almanak-, azimuth- en interceptresultaten



Resultaatscherm bestekberekening



Bestekplot



Sterrenkaart 1



Sterrenkaart 2



En vroeger ging het ...

... geheel handmatig, zonder kortbestektafels, rekenmachines en software, maar met een potlood, de Nautical Almanac, de Zeevaartkundige Tafels en logaritmen. Zoals getoond op het formulier hieronder, is het mij geleerd op de Kweekschool voor de Zeevaart. Daarnaast was er ook aandacht voor enkele kortbestektafels.

Zelf heb ik begin zeventiger jaren bij de Nedlloyd voor stersbestekken altijd gebruik gemaakt van het 1ste deel van H.O. 249, de kortbestektafels voor de luchtvaart. Het bestekplot maakte ik direct in de zeekaart.

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 13 november 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy